Uragan Beril odneo prve žrtve na Karibima! U rekordnom roku dostigao najjaču kategriju, meteorolozi zapanjeni
Uragan Beril, Foto: AP Photo/Ricardo Mazalan

snažno nevreme

Uragan Beril odneo prve žrtve na Karibima! U rekordnom roku dostigao najjaču kategriju, meteorolozi zapanjeni

Uragan Beril već dostigao petu kategoriju, prve žrtve nevremena na Karibima

Objavljeno:

Na hiljade ljudi je ostalo bez električne energije i najmanje jedna osoba je poginula u naletu uragana Beril na Grenadu, Sent Vinsent i Grenadini, kao i Svetu Luciju.

Kako je preneo BBC, uragan Beril je u rekordnom roku dostigao petu, najjaču kategoriju i prate ga vetrovi brzine od 240 kilometara na sat. On se polako premešta dalje i sledeća na udaru je Jamajka, a do kraja nedelje se očekuje da će stići do Meksika.

"Za pola sata sve je uništeno na ostrvu Karikou", rekao je Dikon Mičel, premijer Granade.

Oglasio se i Ralf Gonsalves, premijer ostrvske države Sent Vinsent i Grenandini, potvrdivši da je jedna osoba nastradala u nevremenu:

"Očekujemo da će biti još žrtava kada dođu podaci iz udaljenih delova ostva. Još nismo izašli iz šume", rekao je on i potvrdio da se sa porodicom sklonio u podrum.

Aerodromi i radnje su zatvoreni, a građanima je savetovano da idu u skloništa dok se nevreme približava. Privremena skloništa za građane su otvorena od 18 časova po lokalnom vremenu.

Američka nacionalna administracija za okeane i atmosferu, upozorila je da se ove godine u severnom Atlantiku očekuje najviše sedam vleikih uragana. Uobičajeno je da region u sezoni pogode tri snažna uragana.

Meteorolozi su zapanjeni da je uragan Beril od petka kada je registrovan kao tropska oluja narastao na uragan treće ili više kategorije za samo 42 sata. U istoriji je svega šest uragana dostiglo toliku snagu za 48 sati.

Grenada je proglasila vanredno stanje, dok je Sveta Lucija uvela 2nacionalno zaključavanje2, zatvorene su škole i javne ustanove.

Jedna od najgorih sezona uragana bila je 2017. Tada je uragan Irma opustošio Karibe ali je par nedelja kasnije usledio uragan Marija koji je razorio Portoriko.

Bonus video:

05:47

DRAMATIČNO UPOZORENJE METEOROLOGA TODOROVIĆA: Oluja stiže oko ponoći, kanalizacije neće moći da prime količinu kiše BIĆE POPLAVA

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.